Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Δεν είναι όλες οι περίοδοι του εφήβου φάσεις.

Η Εργοθεραπεύτρια-Ψυχολόγος Φοίβη-Δήμητρα Σπέη εξηγεί τι είναι εφηβική κατάθλιψη και συμβουλεύει πώς να την αντιμετωπίσουμε.

 

Η εφηβική κατάθλιψη αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Κάποιες έρευνες του εξωτερικού μιλούν για 1 στους 5 εφήβους.

Ταυτόχρονα η διάγνωση της είναι συχνά δύσκολη καθώς εμείς οι ενήλικοι περιμένουμε έτσι και αλλιώς από τους εφήβους να έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.  Επιπλέον, οι ίδιοι οι έφηβοι μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν επαρκώς το συναίσθημά τους.

Δεν είναι φυσικά ασυνήθιστο ή απαραίτητα ανησυχητικό εάν ο έφηβος νιώθει κάποιες φορές μελαγχολικός ή ‘πεσμένος’. Η εφηβεία παραμένει μία έντονη περίοδος της ζωής με πολλές σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές.

Πολλές φορές όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο σχολείο ή στην προσωπική τους ζωή, οι έφηβοι τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά. Μπορεί να νιώθουν πως η ζωή δεν είναι δίκαιη ή πως όλα πάνε στραβά.

Στην ευαίσθητη αυτή περίοδο της ζωής, οι έφηβοι χρειάζονται την καθοδήγηση και την υποστήριξη των ενηλίκων ίσως περισσότερο από ποτέ.

Εάν οι συναισθηματικές διακυμάνσεις του εφήβου διαταράσσουν την ικανότητα του να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του και να ανταποκριθεί στους ρόλους του, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν η πιθανότητα ύπαρξης μιας σοβαρότερης συναισθηματικής διαταραχής-της εφηβικής κατάθλιψης.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Κάποιες έρευνες μιλούν για αρκετές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που πιθανώς συμβάλλουν στην εμφάνιση της. Επιπλέον το ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια παίζει κάποιο ρόλο. Άλλοι παράγοντες που ίσως συμβάλλουν στην κατάθλιψη είναι κάποιες δύσκολες εμπειρίες ζωής όπως είναι ένας θάνατος, οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων καθώς και τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων.

Είναι σημαντικό οι γονείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να δώσουν προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα, ειδικά εάν αυτά διαρκούν για πάνω από δύο εβδομάδες: Μειωμένη σχολική επίδοση, απόσυρση από φίλους και δραστηριότητες, αίσθηση απελπισίας και έντονης λύπης, έλλειψη ενθουσιασμού και ενεργητικότητας, έντονος θυμός και οργή, μειωμένη αυτοπεποίθηση, αισθήματα ενοχής, αδυναμία συγκέντρωσης και αναποφασιστικότητα, υπερδιέγερση και εκνευρισμός, αλλαγές στη διατροφή ή στον ύπνο ή αυτοκτονικός ιδεασμός μεταξύ άλλων.
 
Είναι επίσης πιθανό οι έφηβοι να πειραματιστούν με ναρκωτικά ή αλκοόλ ή να εμπλακούν σε ποικίλες σεξουαλικές σχέσεις σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα καταθλιπτικά συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να εκφραστούν γενικά μέσα από εχθρικές, επιθετικές, ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να λάβουν οι έφηβοι άμεση, επαγγελματική υποστήριξη. Η κατάθλιψη είναι μία πολύ σοβαρή διαταραχή; σε περίπτωση που ο έφηβος αρνείται την όποια βοήθεια, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια και καθοδήγηση οι γονείς του εφήβου. 

 

Φοίβη-Δήμητρα Σπέη
Εργοθεραπεύτρια-Ψυχολόγος
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Κρίσεων και Καταστροφών.
City Unity College. Τμήμα Ψυχολογίας
Κέντρο παιδιού, εφήβου και οικογένειας
Ιας. Μαράτου 11, Ζωγράφου
Τηλ επικοινωνίας: 210-7774040