Το να είσαι γονέας είναι μια μοναδική, απίστευτα πλούσια αλλά και απαιτητική εμπειρία. Απαιτεί από τον ενήλικα να αλλάζει συνεχώς τους ρόλους του και να προσαρμόζεται κατά την πορεία της ανάπτυξης του παιδιού ή του εφήβου.

Όπως το παιδί αναπτύσσεται έτσι εξελίσσονται και οι ανάγκες του. Αρχίζουν να χρειάζονται διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης με τους γονείς τους. Οι ανάγκες ενός μωρού 6 μηνών είναι πολύ διαφορετικές από ενός παιδιού 2 ετών και ενός παιδιού 12 ετών. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του ασκεί πίεση στους γονείς να προσαρμόστούν στα νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα οι γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της κοινωνίας μας, η δυσχερής οικονομική κατάσταση,η αβεβαιότητα για το μέλλον και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν πηγές άγχους για το νέο γονέα.

Οι ίδιοι οι γονείς είναι επηρεασμένοι από τις αναμνήσεις της δικής τους παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Αυτές οι αναμνήσεις μπορεί να βοηθούν ή να δυσχεραίνουν το έργο τους ως γονείς. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με γονείς που -για τους δικούς τους λόγους- δεν εξέφραζαν έντονα συναισθήματα, μπορεί τώρα να νιώθει άβολα μπροστά στα έντονα συναισθήματα του παιδιού του.

Η διαδικασία του να είσαι γονέας χρειάζεται χρόνο και υποστήριξη. Ένας γονέας που έχει στήριξη τόσο από το περιβάλλον του όσο και εσωτερικά (δεν αισθάνεται υπερβολικά πιεσμένος) θα μπορέσει να ανταπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις του ρόλου του ως γονέας.

 Η συμβουλευτική γονέων παρέχει στους γονείς έναν ασφαλή χώρο να σκεφτούν τις αλλαγές στη ζωή του παιδιού τους και στη δική τους, τη βαρύτητα που έχουν αυτές στις μεταξύ τους σχέσεις, να συζητήσουν και να επεξεργαστούν τους φόβους τους και το άγχος τους.