Λογοπαιδικοί - Λογοθεραπεία


Το κέντρο μας συνεργάζεται με Λογοθεραπευτές, εξειδικευμένους στην ανθρώπινη επικοινωνία, στην ανάπτυξη αυτής και στις διάφορες διαταραχές που παρουσιάζονται και αφορούν στο λόγο και την επικοινωνία.


Το 'Ρόδι' παρέχει υπηρεσίες Λογοθεραπείας σε παιδιά και εφήβους με Φωνολογικές και Αρθρωτικές Διαταραχές, Διαταραχές Φώνησης, Διαταραχές Ροής, Διαταραχές Επικοινωνίας και Μαθησιακές Δυσκολίες. Συγκεκριμένα, αφορά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ομιλία, στη λεκτική και μη επικοινωνία καθώς και στην κατάποση.


Ο λογοθεραπευτής θα εργαστεί με το παιδί σας σε ατομική βάση, και με εσάς τους γονείς ως πολύτιμους ‘συνεργάτες’ χρησιμοποιώντας διάφορες προσεγγίσεις όπως είναι το παιχνίδι και η συζήτηση, η χρήση εικόνων, βιβλίων, αντικειμένων ή γεγονότων προκειμένου να ενισχύσει την επικοινωνία και να καλλιεργήσεις τις γλωσσικές δεξιότητες. Μπορεί επίσης να δείξει στο παιδί πως να παράγει συγκεκριμένους ήχους, όπως τον ήχο "ρ".

ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ :

Η Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει στην ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων ατόμων με δυσκολίες (νοητική υστέρηση, διαταραχή αυτιστικού φάσματος κ.ά.). Βασίζεται στον τρόπο που αλληλοεπιδρά το βρέφος και ο φροντιστής του στον πρώτο χρόνο ζωής.


Είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας εντατικής αλληλεπίδρασης να υπάρχει φυσική επικοινωνία. Ο θεραπευτής αρχικά δεν έχει παρεμβατικό ρόλο. Το παιδί κατευθύνει και ο θεραπευτής συμμετέχει και ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του, τόσο λεκτικά όσο και σωματικά. Στην πορεία, οι αλληλοεπιδράσεις μεταξύ τους αυξάνονται σε διάρκεια και πολυπλοκότητα.


Στόχος της προσέγγισης είναι η αμοιβαία ευχαρίστηση, η βελτίωση της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας, η μείωση των μη επιθυμητών συμπεριφορών και αύξηση των επιθυμητών. Όμως, ο πιο σημαντικός στόχος είναι να αισθανθεί το παιδί ότι κάποιος το κατανοεί, θέλει να περάσει χρόνο μαζί του και τελικά να νιώσει πόσο σπουδαία είναι η αλληλεπίδραση με ένα άλλο άτομο!

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ :

Αναπτυξιακό Προφίλ Κοινωνικής Επικοινωνίας (ΑΠΚΕ) - Το Μοντέλο των Κύκλων

Το ΑΠΚΕ – Αναπτυξιακό Προφίλ Κοινωνικής Επικοινωνίας του Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας, είναι ένα εργαλείο συλλογής αξιολογητικών δεδομένων που βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στον ειδικό και τον γονέα, βοηθώντας τους να επικεντρώσουν και να αντιληφθούν από κοινού τις δυσκολίες του παιδιού με διαταραχή κοινωνικής επικοινωνίας. Mέσα από την εφαρμογή του μοντέλου των κύκλων (Cyrclemodel) οι πληροφορίες αυτές δομούν ένα προφίλ που βοηθάει ειδικούς και γονείς να επικεντρωθούν και να αντιληφθούν από κοινού τις δυσκολίες του παιδιού αλλά και τη σημαντικότητα αυτών στην αναπτυξιακή πορεία.


Συστοιχία Δοκιμασιών Γλωσσικής Ανάπτυξης για Παιδιά στην Ελληνική Γλώσσα

Η συστοιχία δοκιμασιών γλωσσικής αξιολόγησης αποτελείται από τις εξής δοκιμασίες:

- Δοκιμασία Γλωσσικής Αντίληψης και Έκφρασης (Βογινδρούκας & Γρηγοριάδου 2009)

- Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου (Βογινδρούκας, Πρωτόπαπας, Σιδερίδης 2010)

- Εικόνες Δράσης – Δοκιμασία Επικοινωνιακής και Γραμματικής επάρκειας (Βογινδρούκας, Πρωτόπαπας, Σταυρακάκη 2011).


Οι τομείς που αξιολογούνται μέσω των δοκιμασιών είναι:

  • η μη λεκτική κοινωνική συμπεριφορά
  • το παιχνίδι
  • η γλωσσική κατανόηση
  • η γλωσσική έκφραση
  • η πραγματολογία
  • η μορφοσύνταξη
  • η αφηγηματική ικανότητα
  • το εκφραστικό λεξιλόγιο



ΜέταΦΩΝ Τεστ


Το ΜέταΦΩΝ Τεστ είναι ένα σταθμισμένο εργαλείο το οποίο παρέχει στους ειδικούς τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και σχεδιασμό προγράμματος αντιμετώπισης σε παιδιά υψηλού κινδύνου για εκδήλωση μαθησιακών δυσκολιών. Το τεστ αποτελείται από δύο μέρη:


    Α. Το Αναπτυξιακό «ΜέταΦΩΝ τεστ»  το οποίο έχει διαγνωστικό χαρακτήρα για την προσχολική ηλικία. Η πλήρης χορήγηση περιλαμβάνει 37 κριτήρια αξιολόγησης χωρισμένα στα γλωσσολογικά επίπεδα ρίμας (ομοιοκαταληξίας) - συλλαβής - φωνήματος.

        Η επίδοση των παιδιών ερμηνεύεται μέσω:

           Ι. Διαγνωστικού διαγράμματος φωνολογικής επίγνωσης 

           ΙΙ. Αναπτυξιακού προφίλ φωνολογικής επίγνωσης 

           ΙΙΙ.Αναπτυξιακών ηλικιών


     Β. Το Ανιχνευτικό «ΜέταΦΩΝ τεστ» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά νηπίου και μαθητές Α΄ Δημοτικού. Έχει ανιχνευτικό χαρακτήρα, με 15 κριτήρια αξιολόγησης, και αξιολογεί την αναγνωστική ετοιμότητα ως προς τη φωνολογική επίγνωση.



ΠΛΑΣΗ (ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ)

Το Πρωτόκολλο Λογοπεδικής Αξιολόγησης Σχολικής Ηλικίας (ΠΛΑΣΗ) (Βογινδρούκας, Χελάς 2014) είναι ένα δομημένο αξιολογητικό εργαλείο για παιδιά από 8-16 ετών το οποίο μέσω της αξιολόγησης των γλωσσικών, ακαδημαϊκών και μεταγλωσσικών ικανοτήτων στοχεύει στην αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο εξεταζόμενος με σκοπό την δόμηση θεραπευτικού προγράμματος.

Το ΠΛΑΣΗ παρέχει:

  • τεχνικές αξιολόγησης και παρέμβασης με γνώμονα τη λειτουργία της γλώσσας στη μαθησιακή διαδικασία
  • προσφέρει διαφοροδιαγνωστικές τεχνικές για τη διάκριση των αναπτυξιακών δυσκολιών που μπορεί να επηρεάζουν την κατάκτηση μαθησιακών σταδίων
  • βοηθάει στον σχεδιασμό του μαθησιακού προφίλ των μαθητών με δυσκολίες μάθησης καθώς επίσης και στο θεραπευτικό σχεδιασμό
Share by: